4 Petua Kurangkan Rabun Paling Berkesan

Sedar atau tidak golongan yang mengalami masalah rabun meningkat setiap hari. Dahulu susah sangat hendak jumpa kanak-kanak seusia 7 tahun pakai cermin mata, tetapi sekarang sudah ramai. Saya ada 4 petua kurangkan rabun paling berkesan yang hendak saya kongsikan bersama.

Makin maju dan padat sesebuah negara itu dengan teknologi, makin meningkat statistik mereka yang mnegalami masalah rabun kerana kurangknya kesedaraan tentang penjagaan mata.

Masalah penglihatan boleh dirawat dan dicegah dengan mengambil makanan yang kaya dengan vitamin A dan D seperti lobak merah, betik dan mangga. Sesekali, lakukan urutan mata di kening, tengah kening, antara dua kening, di hujung mata dan di bawah mata.

Sejak 2, 3 minggu yang lepas saya mula perasan yang saya sering sakit kepala dan rasa mata saya makin kabur bila pakai spek. Sebelum ni ok saja, jadi pada 22 Julai 2015 yang lalu saya pergi buat test mata di kedai cermin mata. Dalam hati ni kata ntah-ntah bertambah power spek sebab rasa macam makin kabur. Spek yang saya pakai sekarang baru ja saya buat pada bulan 12 2014 lepas. Kiranya baru 7 bulan ja spek baru saya ni.

So berdebar-debar jugalah tunggu result test mata tu. Tup-tup bila dapat result rupa-rupanya power rabun jauh dan silau saya dah berkurang dan sebab tu bila pakai spek sekarang macam kabur. Wahhh rasa macam nak melompat kat situ ja sebab saya dah berjaya kurangkan power rabun dan silau saya. Yeyyyy!!!

Gambar ini merupakan result test mata saya yang terbaru iaitu pasa 22 Julai 2015 yang lalu.

Gambar ini merupakan result test mata saya yang terbaru iaitu pada 22 Julai 2015 yang lalu.

Tulisan yang yang berdakwat pen biru diatas sekali tu merupakan bacaan power pada spek yang saya pakai sekarang. Manakala tulisan yang dicetak tu merupakan bacaan power rabun saya yang terkini.

Rabun pada mata kanan saya maintain pada 200 tapi bacaan silau turun dari 150 ke 125.
Rabun pada mata kiri pula turun dari 275 ke 250 dan silau pula turun dari 175 ke 150.

Serius saya cakap sebelum-sebelum ni jika pergi buat test mata mesti power asyik naik, tak pernahnya turun pun. Kiranya ni pecah rekod la sebab test kali ni power turun. Masa buat entry ni pun hati berbunga-bunga sebab tengok result test mata ni. hihihi overkan?? Awat tak happy sebab first time dapat result power dah turun. Korang mesti nak tahukan macam mana saya berjaya turunkan power rabun dan silau saya kan?

4 Petua Kurangkan Rabun Paling Berkesan adalah:

1. sekiranya menggunakan komputer, pada setiap 10 minit lihat ke arah objek yang jaraknya 3 meter lebih kurang. Lihatlah apa saya yang jarak 3 meter, lebih baik tengok alam semulajadilah macam pokok. Pandang dalam 3 minit sebelum mata kembali tengok skrin komputer. Jika baca buku pun boleh ikut cara ini.

2. Jangan main permainan video seperti playstation, Xbox dan sebagainya. Cuba kurangkan had bermain seperti 2 kali seminggu dan tak lebih dari 1 jam, kemuadian kurangkan lagi kepada 1 minggu 1 kali sahaja. Permainan ini memberi ketegangan yang tinggi pada mata, jika dibiarkan tanpa kawalan akan menyebabkan kerosakan mata. Alhamdulillah saya ni bukan jenis suka main game, so step ni boleh skip hihih..

3. Cuba melihat hanya pada benda-benda fokus samada jauh mahupun dekat. Contoh jangan tengok semua benda sambil mata melilau kiri kanan. Ini akan menyebabkan mata kita cepat letih dan menurunkan kecepatan proses menyembuhkan mata. Tetapi jangan di paksa sehingga menyebabkan ketegangan mata yang tinggi.

4. Tampalkan setem pada tingkap rumah ataupun pejabat. Berdiri depan setem dengan jarak mata dengan setem hanya 30 sentimeter. Lihat setem itu sehingga fokus atau setajam yang boleh. Kemudian lihat benda jauh di luar tingkap dan kemudian tengok setem kembali. Ulang langkah ini sebanyak 41 kali. Apabila kita berasa otot mata sudah mula kuat kita boleh tambah bilangan. Ini adalaha latihan hebat untuk melatih kekuatan otot mata dan meningkatkan proses penyembuhan mata.

Selain daripada langkah-langkah di atas, saya juga akan berkongsi beberapa tips mudah yang boleh kita cuba untuk membantu mengurangkan silau mata. Tips tersebut adalah :

1) Lihat pokok hijau dalam tempoh 10 minit pada setiap pagi. Tetapi anda hendaklah berdiri di satu posisi sahaja dan fokus kepada titik tersebut.

2) Elakkan untuk membaca buku atau melihat skrin telefon dalam suasana cahaya yang samar.

3) Banyakkan makan makanan yang mengandungi sumber Vitamin A seperti minum jus lobak merah, tetapi jangan menggunakan gula dan ais.

4) Jangan melihat skrin komputer terlalu lama. Setiap 30 minit,rehatkan mata anda dengan pejam dan celik berulangkali untuk meregangkan otot mata.

5) Makan supplement Vitamin A untuk membantu kesihatan mata.

Selain melakukan latihan mata seperti di atas, saya juga mengamalkan pengambilan makanan tambahan untuk mata. Latihan mata ni tak la selalu sy buat, kadang-kadang tu ada juga skip, sebab lupa dan sibuk. Makanan tambahan yang saya ambil adalah Carotomax. Untuk mengetahui kebaikan carotomax dan beberapa testimoni yang berjaya boleh klik sini.

4 Petua Kurangkan Rabun Paling BerkesanSaya mula konsisten ambil carotomax beberapa bulan yang lepas, sehingga sekarang saya dah ambil 3 botol carotomax dan saya akan teruskan pengambilan sehingga mata saya kembali pulih dari rabun, insya Allah tak salah ikhtiarkan. Semuanya dengan izin dariNya.

Alhamdulillah syukur saya dah merasai kesan pengambilan carotomax. Power rabun dan silau saya pun dah berkurang. Jika anda mengalami masalah rabun dan silau serta ingin mengurangkannya, bolehlah mencuba mengamalkan pengambilan carotomax.

Jadi apa tunggu lagi? Nak kurangkan power spek macam saya tak? cepat hubungi saya sekarang di 012 502 7002. Anda boleh call/ watsapp/ sms/ telegram saya ok. Saya akan memberi konsultasi terbaik untuk anda.

48 thoughts on “4 Petua Kurangkan Rabun Paling Berkesan

  1. saya nak tanya kenapa mata saya berdenyut denyut .tapi pada sebelah kanan sahaja .macam tertarik urat gitu. sakit snagat ?

  2. Terima kasih kerana sudi berkongsi.

    Saya tak pernah dengar lagi senaman mata lihat setem. Selalunya saya pernah dengar senaman mata lihat ibu jari. Nanti boleh cuba. :)

    Adakah senamannya sama atau lain?

    Dana kalau buat sampai 41 kali ia ambil masa berapa lama tu?

  3. juz sharing my experience. dulu power kanan almost 200, kiri seratus lebih, time ni 2014. then baru2 ni g full checkup mata. power turun,bnyk jugak, kanan jdi 75,kiri 50 jerr… alhamdulillah tapiiiiii.. akak tu kata ada tekanan tingi dlm mata(can cause glukoma). agak risau sebab power turun tapiii.. mnde lain plakk nak maii….

  4. Slm puan..tq atas infonya..info ni sama mcm buku jerry d gray,rasulallah is my doctor..sya dah amalkan tip2 itu ditambah dgn selawat syifa,petua ustaz amin(dlm youtube,ambil ibu jari),waktu.azan(ambil ibu jari masa lailahailallah muhammad..),pakai celak,doa dan yakin,
    dulu vision saya 6/8,astigma(silau) sikit pastu saya download apps eye test(playstore)..vision saya 6/5 lagi baik dari normal(6/6) dan lepas ujian astigma(silau)

  5. Slm akak, sy umor 18 tahun. Sy sedih sgt ni smlm sy baru buat spek baru dan mata kiri sy dah power 1000. Sy menangis dan cuba search dkt google psl masalah sy ni. Tolong bagi semangat dkt sy

  6. Assalamualaikum, Maaf nak tanya yang tips kurangkan rabun tu. Yang tips nombor 1&4 kene pakai spec ke? Apa apa pun thanx for the information~

    • Dengan pengambilan yg konsistan ia dpt membantu mengurangkan mslh rabun. Boleh watsapp sy utk keterangan lanjut. Tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge