Cara Menghadapi Serangan Sakit Jantung Ketika Keseorangan

Secara sedar atau tidak gejala-gejala terkejut seperti terkejut seperti sesak nafas, sakit dada atau debaran jantung merupakan tanda anda mengalami serangan sakit jantung. Tetapi apa tindakan anda jika serangan ini menyerang anda ketika keseorang?

Cara Menghadapi Serangan Sakit Jantung Ketika Keseorangan

Jom luangkan anda beberapa minit untuk membaca tips penting ini.

Cara menghadapi serangan sakit jantung ketika keseorangan:

Katakanlah kita bertolak balik ke rumah pada jam 7:25 malam berseorangan setelah seharian bekerja mencari rezeki. Pada ketika itu anda berasa amat letih, gundah gulana dan kecewa. Tiba-tiba anda merasa sakit yang amat sangat di dada membawa ke tangan dan rahang anda. Perjalanan terdekat ke hospital lebih kurang 5km dari rumah anda. Malangnya anda tidak yakin mampu bertahan sejauh itu. Anda telah dilatih ilmu CPR tetapi tidak dilatih utk kegunaan keatas diri anda. Apa yang patut anda buat?

Cara menyelamatkan diri daripada serangan sakit jantung ketika keseorangan: 

Memandangkan kebanyakan mereka yg menerima serangan jantung tanpa menerima sebarang bantuan dan mula nak pengsan mempunyai hanya 10 saat sebelum pengsan. Walaubagaimanapun mangsa boleh membantu diri dengan:

1. Batuk sekuat mungkin. Setiap kali batuk hendaklah diselangselikan dgn menarik nafas panjang. Batuk tersebut hendaklah mendalam dan berpanjangan sehingga terasa di dada.

2. Bernafas panjang dan dalam serta batuk hendaklah diulang setiap 2 saat sehingga bantuan tiba atau sehingga terasa dapat bernafas seperti sediakala.

3. Bernafas panjang akan membantu memasukkan oksigen ke dalam jantung dan batuk mendalam membantu mengepam jantung dan melancarkan perjalanan darah. Ia juga membantu mengembalikan degupan jantung seperti sediakala. Ini membolehkan mangsa pergi ke hospital.

Sebarkan‬ seluas-luasnya tips ini. Insya Allah ia akan dapat membantu menyelamatkan banyak nyawa.

Jika anda merasakan tips ini sangat-sangat membantu dan berguna sila tekan butang SHARE dibawah agar dapat menyebarkan maklumat ini bersama-sama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge