Cara Merawat Buah Pinggang Bocor Tanpa Ambil Steroid

Nephrotic syndrome atau juga di kenali sebagai buah pinggang bocor adalah sejenis penyakit di mana penapis (glomeruli) halus di dalam buah pinggang tidak dapat menapis protien dan menyebabkan air kencing mengandungi protein. Ia terjadi mungkin kerana penapis itu rosak atau bocor.
Cara Merawat Buah Pinggang Bocor Tanpa Ambil Steroid
Nephrotic syndrome sering terjadi pada kanak-kanak berbanding golongan dewasa. Terdapat beberapa punca berlakunya neprotic syndrome ini, antaranya seperti jangkitan kuman dalam darah, kencing manis, SLE, kegagalan jantung, darah beku dalam vena buah pinggang.

Tanda-tanda seseorang mendapat nephrotic syndrome adalah seperti berikut:

1. Edema – muka dan kaki membengkak. Ia berlaku kerana protein di dalam darah berkurang akibat kebocoran penapis pada buang pinggang. Apabila protien berkurang di dalam darah maka air akan keluar dari salur darah dan pergi ke tisu badan dan menyebabkan edema atau bengkak air.

2. Air kencing berbuih akibat daripada protein berlebihan di dalam air kencing.

3. Berat badan bertambah akibat daripada pengumpulan cecair dalam badan.

4. Perut menjadi kembung serta sakit dan cirit -birit.

Di sini saya ingin berkongsi pengalaman seorang pesakit Nephrotic Syndrome yang telah sembuh seperti sediakala.
Cara Merawat Buah Pinggang Bocor Tanpa Ambil SteroidMenurut apa yang diceritakan oleh Encik Rosdi ” Assalamualaikum, ini kisah bagaimana kami telah jatuh cinta cinta dengan Vivix Shaklee. Nama saya Muhamad Rosdi Ismail,38 tahun. Pada bulan September 2015, saya telah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom iaitu buah pinggang bocor yang menyebabkan protein terkeluar melalui air kencing. Sesuatu yang agak mengejutkan dan merisaukan saya sebenarnya. Siapa tak sayang buah pinggang kan??

Sebenarnya sebelum tu lagi saya perasan air kencing berbuih tetapi saya tak fikir ia sesuatu yang pelik dan tanda penyakit ini. Tetapi bila tangan dan kaki membengkak, barulah saya menyedari ada yang tidak normal. Saya membuat pemeriksaan di Hospital. Dan semasa di hospital doktor menahan saya di wad kecemasan dan membuat pemeriksaan air kencing 24jam, juga pemeriksaan darah. Setelah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom doktor memberi “sebeban” ubat yang pada saya sangat banyak untuk ditelan. Dengan ubat surut bengkak, ubat kolesterol, ubat darah tinggi. Ya, penyakit ini turut memberi saya pakej penyakit yang lain yang sebelum ini saya memang tidak pernah menghidapinya.

Doktor turut memberi steroid tetapi menyatakan jika saya bersetuju untuk membuat Biopsi iaitu prosedur mengambil sampel buah pinggang maka saya tak perlu mengambil steroid.

Saya berbincang dengan isteri, kami bersetuju untuk memulangkan sebungkus besar Steroid dan memberitahu Doktor kami ingin membuat Biopsi. Hakikat yang sebenarnya kami ingin berikhtiar dengan VIVIX SHAKLEE. Kalau sebelum ini saya antara yang culas memakan vitamin tapi dengan Vivix saya sangat konsisten. Maka saya meneruskan suplemen dan juga ubat doktor kecuali steroid. Saya sangat risau jika buah pinggang saya benar benar rosak maka perlu menjalani dialisis di usia 30an ini. Di saat anak-anak masih kecil ini. Nauzubillah.

Alhamdulillah dengan izin Allah, setelah sebotol Vivix bacaan protein di dalam urin menampakkan penurunan. Dan setelah 3botol Vivix iaitu lebih kurang 3bulan saya ada temujanji dengan Doktor pakar di Selayang. Dan Alhamdulillah saya sangat bersyukur apabila Doktor mengesahkan air kencing saya tiada lagi protein, tekanan darah normal dan ujian darah semua menunjukkan result yang cantik. Doktor juga stopkan semua ubat dan yang paling best Doktor sendiri yang beritahu TAK PERLU BUAT BIOPSI.

Kalau sebelum ini saya dan isteri merasakan Vivix mahal tetapi bila dalam situasi ini barulah kami menyedari duit boleh dicari, namun buah pinggang itu lebih berharga, tiada gantinya.

Terima kasih Allah. Terima kasih Shaklee.

Sekiranya anda atau ahli keluarga anda menghidapi penyakit ini atau yang berkaitan ataupun penyakit kronik lain seperti diabetis, strok, darah tinggi dan kanser. Ikhtiarlah dengan VIVIX. Saya percaya Allah tak turunkan penyakit tanpa penawarnya. Tugas kita untuk berikhtiar, selebihnya berdoalah dan bertawakal lah kepada Allah.

Sesungguhnya Dia Yang Maha Berkuasa Menyembuhkan.

Muhamad Rosdi Ismail”

Begitulah pengalaman Encik Rosdi semasa mengidap Nephrotic syndrom dan alhamdulillah sekarang beliau telah sembuh selepas 3 bulan mengamalkan Vivix Shaklee. Berikut merupakan video penceritaan pengalaman Encik Rosdi dan isteri. Jom tonton bersama-sama apa yang diceritakan oleh beliau.

Perubahan pada diet boleh membantu anda menghadapi Nephrotic syndrome dengan memilih makanan protein yang rendah lemak, mengurangkan lemak dan mengambil makanan yang rendah kolestrol serta kurangkan pengambilan garam untuk megawal edema yang di hadapi.

Kepada pengidap Neprotic syndrome ada boleh mencuba vivix dalam salah satu ikhtiar mengubati Nephrotic syndrom yang dihadapi selain daripada pengambilan steroid daripada doktor. Jika anda ingin sembuh seperti En.Rosdi segera hubungi saya sekarang di 012 502 7002 untuk mendapatkan vivix dengan pulangan wang tunai dengan setiap pembelian vivix.

One thought on “Cara Merawat Buah Pinggang Bocor Tanpa Ambil Steroid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge