Akibat Buruk Biarkan Anak Umur 0 Hingga 3 Tahun Main Tablet, Menyesal Tak sudah.

Akibat Buruk Biarkan Anak Umur 0 Hingga 3 Tahun Main Tablet, Menyesal Tak sudah.

Semalam saya terbaca hasil perkongsian dari rakan facebook saya mengenai akibat sepasang ibubapa kena tanggung akibat biarkan anak berumur 0 hingga 3 tahun bermain tab. Cerita perkongsiannya begini.. Sebenarnya aku berfikir panjangggggggg nak update pasal benda ni. Dah lama sebenarnya Continue reading

Minum Susu Lembu Dapat DNA Lembu Sekali??

Minum Susu Lembu Dapat DNA Lembu Sekali??

Beberapa hari yang lepas heboh mengenai isu komen seorang ustazah dalam rancangan TV3 mengenai penyusuan sus ibu. Topik rancangan tersebut adalah Susu Barokah Rancangan Fiqh Wanita di TV3. Yang menjadi isu dan heboh adalah mengenai kenyataan Ustazah jemputan bahawa minum Continue reading

Anak Suka Tengok TV Depan-depan, Tak Rosak Mata Ke?

Anak Suka Tengok TV Depan-depan, Tak Rosak Mata Ke?

Saya pasti ramai ibu bapa di luar sana mengalami situasi di mana anak-anak suka tengok tv depan-depan dan menghalang pandangan. Sekali tegur, undur sikit. Lepas tu kedepan semula. Kenapa agaknya anak suka tengok tv depan-depan? Bila dah geram sangat suruh Continue reading

Bahaya Minuman Kultur Kepada Kanak-Kanak, Benarkah Penyebab Kanser?

Bahaya Minuman Kultur Kepada Kanak-Kanak, Benarkah Penyebab Kanser?

Kelmarin heboh di group FB, group watsapp, group ibu-ibu, kononya minuman berkultur seperti Vitagen, Solivite, Yakult, Nutrigen etc penyebab kanser. Menurut petikan tu, Doktor sendiri yang minta ibu itu jangan beri minuman kultur untuk anaknya. Saya pun macam pelik masa Continue reading

Bayi Baru Lahir Sering Menangis, Kenapa?

Bayi Baru Lahir Sering Menangis, Kenapa?

Kenapa bayi baru lahir sering menangis? Semua bayi akan menangis pada masa-masa tertentu. Jika menangis yang tidak terlalu lama boleh di anggap biasa, tetapi jika bayi sering menangis tanpa henti pasti ada yang tidak kena. Kenapa bayi baru lahir sering Continue reading

Zalimkah kita? Akibat Permintaan Susu Lembu Melebihi Pengeluaran.

Zalimkah kita? Akibat Permintaan Susu Lembu Melebihi Pengeluaran.

Bagi haiwan kebiasaannya akan menghasilkan hanya 1 gelen susu setiap hari bagi bayinya. Akibat permintaan susu lembu melebihi pengeluaran maka susu lembu terpaksa ditingkatkan. bukan 1 gelen tetapi 15 gelen untuk sarapan kira-kira 30 keluarga keseluruhan manusia termasuk untuk produk-produk lain termasuk susu Continue reading

Anak-anak kurang jatuh sakit dengan Shaklee

anak-anak kurang jatuh sakit dengan shaklee

Assalamualaikum Mak mana yang gembira dan tenteram jika anak-anak sering jatuh sakit. Demam, selesema dan batuk adalah serangan yang sering kanak-kanak dapat. Terutama yang anak-anak berumur bawah 7 tahun. Selalunya mereka akan berjangkit apabila berada di taman asuhan/nursery. Kita sendiri Continue reading

Tips kurangkan masa anak-anak bermain tab/game

tips kurangkan masa anak-anak bermain tab

Zaman sekarang yang serba canggih dan zaman gadjet merupakan satu cabaran besar bagi ibu bapa untuk mendidik anak-anak. Anak-anak seumur 1 tahun juga telah didedahkan dengan pelbagai gadjet seperti telefon pintar dan tab. Masa lapang anak-anak lebih dipenuhi dengan bermain tab. Continue reading

Bahaya air masak kepada bayi bawah 6 bulan

AIR MASAK & BABY

Bahaya air masak kepada bayi bawah 6 bulan?? Ya bahaya!! Walaupun dah berkali-kali diingatkan JANGAN beri bayi bawah 6 bulan minum air masak, namun masih ada ibu bapa yang masih amalkan beri air masak pada bayi mereka. Antara sebab desakan Continue reading