Buang Toksin Dalam Badan Supaya Tak Jadi Punca Penyakit

Sesetengah orang tidak sedar pun yang badan mereka dipenuhi dengan toksin. Malah ingat badan mereka tiada langsung toksin kerana menganggap telah menjaga dan mengambil makanan yang sihat sahaja. Bagaimana mahu buang toksin dalam badan? Tanpa kesedaran ini lama kelamaan toksin Continue reading

Khasiat Jus Buah Dan Fungsi Untuk Kesihatan

Khasiat Jus Buah Dan Fungsi Untuk Kesihatan

Mesti ramai yang suka minum jus sebab rasanya yang enak dan menyelerakan. Selain itu terdapat banyak khasiat yang tersembunyi disebalik kesedapan jus-jus itu. Di sini saya akan berkongsi khasiat jus buah dan fungsi untuk kesihatan kita. Jus pembersih tubuh Manfaat Continue reading

5 Makanan Ketika Berpantang Bersalin

5 Makanan Ketika Berpantang Bersalin

Hari ini saya hendak berkongsi dengan pembaca-pembaca semua tentang diet ketika berpantang. Terdapat 5 makanan ketika berpantang bersalin yang sering kita makan untuk memulih dan menjaga kesihatan ketika berpantang. Betapa pahit dan manisnya pengalaman berpantang bagi wanita Melayu yang baru Continue reading

Cara Mengatasi Keputihan Semasa Hamil Supaya Tidak Tergaru-garu

Cara Mengatasi Keputihan Semasa Hamil Supaya Tidak Tergaru-garu

Bagaimana saya tahu jika saya mengalami keputihan? Lelehan faraj yang lebih banyak daripada biasa adalah normal bagi wanita hamil. Lelehan yang sihat bersifat cair dan berwarna seperti susu. Tetapi jika anda mengalami keputihan: lelehan itu menjadi pekat, berwarna putih seperti Continue reading

Anak-anak kurang jatuh sakit dengan Shaklee

anak-anak kurang jatuh sakit dengan shaklee

Assalamualaikum Mak mana yang gembira dan tenteram jika anak-anak sering jatuh sakit. Demam, selesema dan batuk adalah serangan yang sering kanak-kanak dapat. Terutama yang anak-anak berumur bawah 7 tahun. Selalunya mereka akan berjangkit apabila berada di taman asuhan/nursery. Kita sendiri Continue reading

Khasiat Halia yang kita kurang ambil tahu.

halia

Halia merupakan sejenis makanan yang mudah didapati dimana-mana saja, terutama di pasar. Selain mudah didapati ia juga murah. Halia adalah ubat anti-muntah yang efektif. Sifat halia yang panas ini dapat mengeluarkan peluh juga udara sebagai peransang peredaran darah, anti-inflamasi dan Continue reading

Resepi Scrub/Masker Vitamin C Shaklee

masker_scrub

Entry kali ini saya hendak berkongsi bagaimana hendak menyediakan scrub/masker vitamin C shaklee di rumah. Senang saja, bahan-bahan yang diperlukan pun memang ada kat rumah dah. Bahan-bahan: 1/2 biji sustained release vitamin c shaklee (patahkan 2 vitamin c tu ye). Continue reading

Tips atasi perut buncit supaya tak nampak macam mengandung 4 bulan

tips atasi perut buncit

Bab perut buncit ni selalunya wanita lah yang paling gerun. Betul tak? Ok ladies jangan risau kerana saya akan berkongsi tips atasi perut buncit dengan mudah sahaja. Antara punca utama masalah perut buncit adalah kerana sistem penghadaman yang tidak lancar. Continue reading

Mencegah Arteri tersumbat – 10 makanan yang membantu

arteri tersumbat

Hari ini saya hendak berkongsi bagaimana kita boleh mencegah arteri kita dari tersumbat. Ini adalah perkongsian daripada sahabat fb saya sendiri iaitu doktor Giena Hadi.   10 Makanan untuk Bantuan Mencegah Arteri tersumbat • Bawang putih Sejak zaman purba bawang Continue reading