Kosmetik Bebas Paraben, Sls, Merkuri Dan Hyroquinone Bersama Shaklee

Entry kali ini saya hendak berkongsi bahayanya kosmetik yang mengandungi paraben, SLS, hidrokinon dan merkuri. Pilihah Kosmetik Bebas Paraben, Sls, Merkuri Dan Hyroquinone.Baru-baru ini heboh tentang kosmetik atau set penjagaan kulit yg mengandungi bahan merbahaya seperti merkuri. Kenapa bahaya??

Ramai yang tidak mengambil peduli isi kandungan kosmetik yang digunakan. Asalkan boleh mendapat kesan yang cepat terus berminat.. Tanpa berfikir panjang apakah kesan yang bakal diperolehi nanti. Kesan apabila berhenti menggunakan produk tersebut.

Tahukah anda jika kosmetik yang memberi kesan yang cepat mengandungi bahan-bahan terlarang.

Apa itu paraben??

Paraben adalah pengawet yang digunakan dalam kosmetik bagi memelihara kosmetik tersebut dari mudah rosak dan tercemar.
Paraben digunakan dalam kosmetik seperti shampoo, ubat gigi, makeup, moiturizers/pelembab muka, deodorants, shaving cream, produk bibir/lipstick dan juga dalam makanan serta produk pharmaceuticals.
Paraben boleh ditemui sebagai methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isopropylparaben dan isobutylparaben yang terdapat dalam banyak alat solek/kosmetik.Paraben bertindak dengan menyerupai hormone estrogen yang memainkan peranan penting dalam pembentukan sel kanser payudara.

Apa itu SLS – Sodium Laurate Sulfate??

SLS adalah surfactant, bahan pencuci dan pengemulsi digunakan dalam beribu-ribu produk kosmetik, serta dalam pencuci industri. Ia hadir dalam hampir semua syampu, rawatan kulit kepala, warna rambut dan agen pelunturan, ubat gigi, membasuh badan dan pembersih, solekan asas, sabun tangan cecair, detergen dobi dan minyak mandi / garam mandi.

Beberapa kajian melaporkan SLS merosakkan mukosa mulut dan kulit. Ini tidak sama sekali mengejutkan kerana SLS sebenarnya digunakan untuk merengsa kulit sebagai kajian di mana rawatan perubatan untuk kerengsaan kulit memerlukan ejen yang membuat kerengsaan itu sendiri.

 • Satu kajian yang menunjukkan SLS Dermatologi disahkan menjadi sangat menghakis kulit yang mengalami kerengsaan berterusan. SLS menyebabkan kerosakan kulit kerana ia menghakis kelembapan semulajadi kulit.
 • SLS dikaitkan dengan peningkatan ulser aphthous (kudis mawar liar) disebabkan oleh kesan denaturing dan kerengsaan mukosa mulut.
 •  Menelan SLS mungkin akan membawa kepada loya dan cirit-birit dan juga digunakan sebagai julap dalam enema. Oleh itu, berhati-hati untuk tidak banyak menelan ubat gigi anda jika ia mengandungi SLS.

Apa itu Hidrokinon?

 Hidrokinon adalah senyawa kimia yang bersifat larut air. Hidrokinon banyak digunakan pada produk kosmetik (kaedah pengelupasan) kerana sifatnya sebagai antioksidan.

Hidrokinon hanya menutupi warna gelap pada kulit melalui proses penghambatan melanogenesis (proses pembentukan melanin).

Menyebabkan kulit mengelupas dan terbakar,kerana lapisan kulit tak memiliki melanin yang cukup banyak untuk melindungi wajah dari sinaran matahari.
Pemakaian bertahun juga boleh menyebabkan gejala cancer merbahaya yang tidak di ketahui ramai sebenarnya berpunca dari kimia berbahaya ini.Bahaya hidrokinon pada kosmetik :

 1. Iritasi kulit
 2. Kulit menjadi merah dan rasa terbakar
 3. Bercak-bercak hitam
 4. Kelainan pada ginjal
 5. Kanser darah
 6. Kanser sel hati

Apa itu merkuri?

Merkuri merupakan sejenis bahan yang merbahaya kepada tubuh jika di minum atau di sapu di kulit.

Unsur merkuri yang ada di dalam kosmetik akan diserap melalui kulit, kemudian akan dialirkan melalui darah keseluruh tubuh dan merkuri itu akan mengendap di dalam ginjal yang mengakibatkan terjadinya masalah ginjal.

Masalah lain yang bakal timbul:

 1. Perubahan warna kulit
 2. Bintik-bintik hitam pada kulit
 3. Alergi
 4. Iritasi kulit
 5. Kerosakan kekal pada susunan saraf,
 6. Kerosakan pada otak
 7. Kerosakan pada ginjal
 8. Gangguan perkembangan janin
 9. Muntah-muntah
 10. cirit-birit
 11. Kanser

Oleh itu kita sebagai pengguna yang bijak perlu meneliti setiap kandungan dalam kosmetik yang kita gunkan sehari-hari. Elakkan dari menggunakan kosmetik dan set penjagaan kulit yang mengandungi bahan merbahaya ini.

Shaklee ada mempunyai rangkaian set penjagaan kulit yang BEBAS dari PARABEN, SLS,  MERKURI, HIDROKINON dan bahan merbahaya lain..

Set yang saya maksudkan adalah set NUTRIWHITE dan ENFUSELLE. Sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit jenis NORMAL, BERMINYAK dan KERING. 

enfuselle nutriwhite

Sebarang pertanyaan mengenai set penjagaan kulit shaklee boleh hubungi saya 012 502 7002. Terima kasih.

Belailah, peliharah kulit muka anda dengan kosmetik dan alat penjagaan kulit wajah yang BEBAS dari PARABEN, SLS,  MERKURI, HIDROKINON. Jangan kerana terpengaruh dengan iklan cepat putih, cepat gebu, cepat berkesan dalam hanya 3 hari sahaja anda sanggup mengorban kulit wajah anda, Jadilah pengguna yang bijak. Usahlah mudah terpedaya degan ayat-ayat manis pengiklan yang hanya mementingkan keuntungan daripada keselematan pengguna produk itu sendiri.

2 thoughts on “Kosmetik Bebas Paraben, Sls, Merkuri Dan Hyroquinone Bersama Shaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge