Penawar Dan Pencegahan Bell Palsy Supaya Tidak Berulang

Bell palsy merupakan satu penyakit di mana seseorang mengalami lumpuh di muka, di mana saraf muka tidak berupaya untuk mengawal mengawal otot muka pada bahagian yang terjejas.

Terdapat pelbagai punca seseorang boleh mendapat penyakit Bell palsy. Antara punca tersebut adalah dari virus herpes.

Bell palsy hanya berlaku pada sebelah muka sahaja samada di sebelah kiri atau kanan muka. Ianya terjadi apabila saraf muka membengkak akibat daripada keradangan. Saraf muka juga melalui tengkorak serta ke tulang yang sempit di bawah telinga. Apabila saraf membengkak maka akan berlaku kesempitan dan boleh menyebabkan perencatan saraf atau kerosakan. Apabil saraf rosak maka ia tidak berupaya untuk mengawal otot di muka.

Golongan yang sering mengalami penyakit Bell palsy adalah dari golongan dewasa. Golongan kanak-kanak juga turut mengalami tetapi kurang berbanding golongan dewasa.

Terdapat beberapa tanda yang berlaku apabila seseorang mengalami Bell palsy. Antara tanda-tanda tersebut adalah seperti:

1. kesukaran ketika makan dan minum
2. kelumpuhan muka hanya pada sebelah muka sehingga menyebabkan kesukaran untuk menutup sebelah mata.
3. perubahan pada muka
4. lelehan air liur yang tidak dapat mengawal oleh otot muka
5. mata atau mulut menjadi kering
6. kehilangan deria rasa
7. rasa ketegangan di muka seperti ditarik ke arah bahagian muka sebelah lain
8. terasa sakit di depan atau di belakang telinga
9. kurang kepekaan pada bunyi pada bahagian muka yang terjejas
10. kerenyetan di muka.

Selain daripada mendapat rawatan dari doktor, terdapat juga cara atau tips yang boleh kita ikuti dalam usaha untuk menyembuhkan Bell palsy. Tips atau cara yang saya akan kongsikan di sini adalah:

1. Banyakkan mengambil makanan yang tinggi lysine (sejenis asid amino yang boleh menyahaktif virus herpes). Makanan yang tinggi lysine adalah seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan protein.

2. Mengambil makanaan tambahan seperti vitamin B, bagus dalam membantu penyembuhan saraf yang rosak.

3. Lakukan urutan pada bahagian yang terjejas dengan lebih kerap kerana ia dapat meningkatkan semula kawalan otot muka.
Penawar Dan Pencegahan Bell Palsy Supaya Tidak Berulang4. Melindungi mata yang tidak boleh ditutup dengan menggunakan eyedrops pada siang hari dan eye ointment pada malam hari untuk mengekalknn kelembapan mata.

5. Meletakkan tuala yang direndam dengan air panas pada muka beberapa kali sehari untuk membantu melegakan kesakitan, sekurang-kurangnya 3 kali sehari. (Tuam /demah)

6. Hancurkan lebih kurang 3 ulas bawang putih dan campurkan bersama 1 sudu teh minyak zaiton. Minum campuran minyak ini 2 kali sehari. Bawang putih dipercayai dapat mengurangkan bengkak dan melegakan kesakitan serta merangsang saraf muka dengan meningkatkan peredaran darah.
Penawar Dan Pencegahan Bell Palsy Supaya Tidak Berulang7.Tambahkan saderi mentah dalam diet seharian 2 kali sehari. Vitamin dan mineral di dalam saderi dapat mengekalkan kesihatan saraf dan membantu penyembuhan saraf yang telah rosak.
Penawar Dan Pencegahan Bell Palsy Supaya Tidak Berulang
Selain daripada tip-tip di atas, saya ingin kongsikan sejenis makan tambahan yang dapat membantu meyembuhkan pesakit Bell palsy sepenuhnya iaitu Vivix dari Shaklee. Dengan pengambilan vivix secara konsistan dalam diet seharian ia dapat membantu pesakit Bell palsy untuk sembuh.
Penawar Dan Pencegahan Bell Palsy Supaya Tidak Berulang
Penawar Dan Pencegahan Bell Palsy Supaya Tidak BerulangMenurut Puan Izura, kawan beliau telah berjaya sembuh selepas minum vivix 2 botol, malah setelah setahun berlalu penyakit Bell palsy juga tidak berulang kembali.

Manakala peristiwa yang sama berlaku pada ibu Puan Zura ( Norhalimatul Nazura) yang telah mengidap Bell palsy berpuluh tahun lamanya iaitu lebih dari 20 tahun. Setelah konsistan minum vivix setiap hari, penyakit Bell palsy yang dihidapi ibu beliau telah sembuh pulih seperti sedia kala. SubhanAllah..

Penawar Dan Pencegahan Bell Palsy Supaya Tidak BerulangPenawar Dan Pencegahan Bell Palsy Supaya Tidak BerulangPuan Faeza Suhada ini merupa salah seorang pesakit Bell palsy yang telah berjaya pulih setelah 3 bulan konsistan ambil vivx.
Menurut Puan Faeza Suhada pada 2 oct 2015 “Saya bangun pagi, sebelah muka dah jatuh. Tak boleh senyum, mata tak dapat tutup, air mata mengalir macam menangis. Sakit dan rasa tegang je. Doktor sahkan saya diserang Bell palsy, bukan strok. Tapi kelemahan sebelah otot muka, saya di beri steroid. Manakala punca pula tidak tahu, tapi maybe sebab saya menyusukan dan baru lepas bersalin, saya tidak lagi mengambil steriod selepas itu. Saya amalkan supplement shaklee seperti vivix, omega guard, b complex dan vitamin E. Saya juga menjalani fisioterapi, Alhamdulillah selepas 90 hari, saya diberi kesempatan senyum kembali ” Begitulah pengalaman Puan Faeza bersama Bell palsy dan vivix.

Bagaimana untuk elak daripada Bell palsy menyerang kembali? Terdapat beberapa tips yang boleh ikuti:

1. Amalkan pemakanan yang sihat serta digallakkan untuk mengambil makanan tambahan yang mengadungi vitamin dan mineral untuk menampung keperluan vitamin dan mineral dalam diet seharian. Viatmin dan mineral sangat penting dalam mengurangkan gejala-gejala uang berkaitan dengan gangguan saraf.

2. Elakkan dari tabiat merokok, minuman alkohol serta minuman berkafien.

3. Elakkan dari mengambil makanan yang boleh mencetus alahan kerana ia akan menjadi faktor penyumbang dalam ketidakseimbangan saraf.

4. Lakukan senaman sekurang-kurangnya 5 x seminggu selama 30 minit

Vivix Shaklee dipercayai dapat membantu mengurangkan gejala penyakit Bell palsy, malah terdapat ramai pesakit yang telah berjaya sembuh setelah konsistan dengan pengambilan vivix setiap hari.

Jom dapatkan vivix sekarang dan anda layak untuk mendapat semula wang tunai apabila membeli vivix sekarang. Bagaimana caranya? boleh klik sini atau segera hubungi saya di 012 5002 7002.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge