Petua Mencegah Strok Untuk Elak Lumpuh Seumur Hidup

Strok @ angin ahmar berlaku apabila salur darah tersumbat dan darah tidak dapat disalurkan ke otak dan mengakibatkan otak tidak dapat sumber oksigen yang mencukupi. Kesannya menyebabkan sel-sel otak rosak atau mati.

Petua Mencegah Strok Untuk Elak Lumpuh Seumur HidupMenurut pengasas Persatuan Stok Kebangsaan Malaysia (Nasam) Janet Yeo, sebanyak 50000 kes baru pesakit strok dilaporkan di Malaysia dan kadar tersebut dijangka kana terus meningkat.

Berikut merupakan statistik yang di keluarkan oleh World Health Organisation(WHO) mengenai serangan penyakit merbahaya di dunia. Dalam senarai ini, penyakit strok merupakan penyakit ke tiga paling tinggi.

menurut pengasas Persatuan Stok Kebangsaan Malaysia (Nasam) Janet Yeo, sebanyak 50000 kes baru pesakit strok dilaporkan di Malaysia dan kadar tersebut dijangka kana terus meningkat.Cara hidup serta keturunan merupakan salah satu punca seseorang boleh dapat strok. Golongan yang berisiko tinggi mendapat stoke ialah mereka yang mengidap penyakit seperti:
1. Tekanan darah tinggi
2. Diabetes
3. Sakit jantung
4. Perokok
5. Wanita yang mengambil pil perancang.
6. Obesiti

Strok terdapat 2 jenis iaitu:
1. Strok iskemia (Ischemic Stroke) – berlaku apabila salur arteri disekat atau tersumbat oleh darah beku atau plak dan lemak. Hampir 85% strok adalah dari jenis Strok Iskemia.
Petua Mencegah Strok Untuk Elak Lumpuh Seumur Hidup
2. Strok Pendarahan ( Hemorrhagic Stroke) – berlaku apabila salur darah di otak pecah atau bocor di dalam otak. Hampir 15% strok adalah jenis Srok Pendarahan.
Petua Mencegah Strok Untuk Elak Lumpuh Seumur HidupTanda-tanda Strok Menyerang:

Kadangkala tanda-tanda yang menunjukkan anda diserang strok tidak menunjuk kesan yang jelas serta berlaku perlahan-lahan. Antara tanda-tanda diserang strok adalah:

– terasa kebas di muka, lengan atau kaki dan hanya terjadi pada sebelah bahagian badan sahaja.
– keliru untuk memahami sesuatu perkara
– mengalami masalah percakapan
– mengalami masalah penglihatan melibatkan sebelah mata atau kedua-duanya.
– kesusahan berjalan atau mengalami masalah untuk mengimbangkan badan.
– pening
– sering sakit kepala yang teruk tanpa sebab.

Apakah tindakan yang perlu dilakukan apabila strok menyerang?

Sekiranya anda mendapati ahli keluarga atau seseorang mengalami strok segeralah menghubungi hospital atau segera menghantar pesakit ke hospital untuk rawatan susulan.

Bagaimana cara untuk menghalang daripada serangan strok?

Perkara penting yang perlu kita ambil tahu serta ambil berat adalah mengetahui golongan yang berisiko, cara untuk mengurangkan risiko mendapat strok serta symptom-symtom strok.

Petua Mencegah Strok Untuk Elak Lumpuh Seumur HidupTerdapat 8 cara untuk menghalang daripada diserang strok:

1. Mengawal tekanan darah dengan mengurangkan mengambilan garam berlebihan, elakkan makan makanan yang tinggi kolestrol, banyakkan pengambilan sayur dan buah-buahan, exercise sekurang-kurangnya 30 min sehari serta berhenti merokok jika anda seorang perokok.

2. Miliki berat badan yang ideal. Sekiranya anda adalah seorang yang memiliki berat badan yang berlebihan, maka silalah berusaha untuk mengurangkan berat badan anda. Obesiti berkait rapat dengan penyakit diabetes dan juga darah tinggi dimana merupakan salah satu jalan untuk senang mendapat serangan strok. Elakkan mengambilan makanan yang berlemak serta amalakan pemakanan yang sihat serta melakukan exercise.

3. Melakukan senaman sekurang-kurangnya 5 hari seminggu dalam masa 30 min sehari. Penting dalam menurunkan berat badan serta tekanan darah.

4. Kurangkan pengambilan alkohol

5. Pengambilan pil aspirin untuk wanita berumur 65 dan keatas untuk menghalang pembekuan darah. Tetapi anda harus mandapat nasihat daripada doktor terlebih dahulu.

6. Sekiranya anda pengidap Fibrilasi atrium iaitu denyutan jantung yang tidak teratur yang boleh menyebabkan pembentukan darah beku, sila berjumpa doktor untuk mendapat rawatan.

7. Mengawal paras gula dalam darah bagi pesakit diabetes @ kencing manis. Kurangkan pengambilan gula, melakukan senaman serta sekiranya anda perlu bergantung pada ubat, teruskan makan ubat serta dapatkan nasihat doktor.

8. Berhenti merokok. Merokok merupakan punca anda mendapat pelbagai penyakit. Jadi berhenti merokok sebelum terlambat.

Amalkan gaya hidup yang sihat dengan menjaga pemakanan dengan mengurangkan garam, gula, minyak serta makanan yang berkolestrol yang tinggi, serta melakukan senaman setiap minggu dapat mengurangkan risiko untuk mendapat serangan strok.

Sentiasa lakukan langkah-langkah pencegahan yang kongsikan diatas dari awal supaya tidak memberi peluang kepada serangan strok. Sekiranya terjadinya symptom-symptom serangan strok segera pergi ke hospital untuk mendapat rawatan lanjut.

Selain itu lebih baik sekiranya dapat amalkan pengambilan vivix setiap hari dalam salah satu langkah pencegahan dari serangan strok.
Sekiranya anda @ ahli keluarga anda pernah atau mendapat serangan strok serta tengah mencari ubat atau penawar untuk penyakit strok boleh la mengamalkan vivix. Saya cadangkan vivix kerana vivix mampu merangsang sel dan saraf pesakit strok agar aktif dan mampu berfungsi semula. Jom tengok perkongsian pengalaman dari seorang pesakit strok yang semakin pulih setelah pengambilan vivix, klik sini ye.

Petua Mencegah Strok Untuk Elak Lumpuh Seumur HidupBagaimana hendak dapatkan vivix? Jom segera hubungi saya di 012 502 7002 sekarang untuk mendapatkan vivix sambil mendapat pulangan wang atas pembelian vivix. Segala kesembuhan adalah datang dariNya, kita sebagai hambaNya harus ikhtiar tanpa terus berputus asa.

One thought on “Petua Mencegah Strok Untuk Elak Lumpuh Seumur Hidup

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge