TIPS MERAWAT JANGKITAN KULAT DI KEMALUAN

Jangkitan kulat di kemaluan  sering dialami oleh wanita sehingga menyebab kegatalan yang tak dapat dibendung. Hari ini saya nak berkongsi  tips merawat jangkitan kulat di kemaluan yang saya dapatkan dari blog Dr Hamid Arshat (pakar sakit puan)

TIPS MERAWAT JANGKITAN KULAT DI KEMALUAN

Memang tidak dinafikan kadang-kadang ada ramai yang malas menjaga kebersihan kemaluan masing-masing. Pada hal tempat itu lah yang perlu sangat-sangat dijaga kebersiha. kerana dari situlah segala kotoran dari badan akan keluar.. Jika tidak di jaga macam-macam penyakit dan jangkitan kuman akan datang..

Jangkitan kulat pada saluran kemaluan sering menimbulkan berbagai masalah saperti lelehan yang sangat gatal dan berbau khususnya bila melakukan hubungan jantina, sukar hamil dan mudah gugur.

BUSUK-300x207

Cuba rawatan yang boleh dilakukan di rumah adalah seperti berikut:

  1. Ubat-ubat anti fungal saperti nystatin, nizoral dan lain2. Makan ubat untuk selama 5-7 hari mengikut arah doktor.
  2. Ubat pessary (saperti peluru) yang dimasukkan kedalam faraj. Berbagai jenama terdapat dalam pasaran. Saya gunakan albothyl atau canesten. Biasanya masukkan pessary kedalam faraj selama 5 hari berturut2.
  3. Amalkan vaginal douching. Guna satu cawan air suam campur satu sudu garam atau guna satu sudu apple vineger campur satu cawan air suam. Staff klinik boleh ajar cara douching. Beli alat ‘sitz bath’ untuk mudahkan rendam dan basuh kemaluan yg dijangkiti kuman dengan menggunakan air garam. Jauhkan kegunaan feminine antiseptik.
  4. Makan ‘probiotics’ (bukan antibiotics) untuk membiakan bakteria-bakteria baik dalam bentuk pil supplement. Terdapat beberapa makanan yang jadi sumber probiotics seperti cheese, yogurt, miso, tempe, dark chocolate dan buah olive. Lactobacillus membiak dalam usus dan berguna meningkatkan immunity.
  5. Makan lebih sikit bawang putih/garlic kerana ia punya daya antifungal dan antibakteria yang bagus.

    garlic10-450x299

  6. Minum satu sudu minyak kelapa dara (VCO) waktu sarapan dan makan malam. Ia juga mengandungi bahan-bahan antifungal dan antibakteria.
  7. Minum cranberry juice yg diiktiraf untuk rawatan jangkitan kuman disaluran kencing. Air limau nipis juga baik untuk tujuan ini.
  8. Makan Multivitamin @ supplement khususnya vitamin E dan vitamin C.
  9. Gunakan seluar dalam cotton yang longgar dan bersih.

Boleh teruskan pembacaan berkaitan
1. Keputihan ketika hamil?? Rahsia Atasi Keputihan Ketika Hamil
2. Cara Mengatasi Keputihan Ketika Hamil Supaya Tidak Tergaru-garu

4 thoughts on “TIPS MERAWAT JANGKITAN KULAT DI KEMALUAN

  1. Assalam, hi i’m zai. actually have a problem perhaps you can help me. because i already when to clinic to check and it was okay but the problem comes again. and i’m too shy to go to clinic again.

    basically i have a virus (not sure what is that) yang warna putih at first i tengok masa awal awal dulu dekat outer part and and now outer part dah okay, and i still rasa takselesa and i check back sekarang ni dekat dalam. do you know anything about this one?

    sebab before this doctor ada cakap selalu this thing happen untuk orang dah kahwin and usually dia akan bagi ubat yang masuk ke dalam faraj. so i’m quite worry about that sebab dia akan masuk ke dalam faraj. do you have any idea of this? or can i just get it in pharmacy?

    • Wsalam zai. Mayb ada jangkitan kuman.. can u directly WA me 012 502 7002. Hope we can discuss it thru WA personally.. tq Zai

  2. I have same issue di mana ada keputihan di outer part. Tidak lama tu dye gatal balik. Help me. Sbb btul” tidak selesa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge